Önéletrajzot írnál, de nem tudod hogy kezdj neki? Hasznos tanácsok egy jó CV-hez!

Az önéletrajz, más néven CV (curriculum vitae) elkészítéséhez ma már számos, álláskereső foglalkozó weboldalon találni mintákat (köztük IDE kattintva erről az oldalról is letölthető egy önéletrajz minta), melyeknek köszönhetően egyszerűen és átláthatóan készíthetjük el profi önéletrajzunkat. Ha azonban saját magunk, mankók nélkül szeretnénk egyedi önéletrajzot létrehozni, vagy csak szeretnénk tisztában lenni egy jó önéletrajz sajátosságaival, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni CV-nk elkészítése során:

Mi a cél?

Önéletrajzunk első és legfőbb célja, hogy magunkra irányítsuk a leendő munkaadó figyelmét. Éppen ezért ajánlatos olyan dolgokkal kibővítenünk önéletrajzunkat, melyek által egyértelműen kitűnik majd a több tucatnyi beérkező CV-ből. Az önéletrajz az első alkalom a munkaadó felé, amikor lehetőséget kapunk arra, hogy kihangsúlyozzuk: mi vagyunk az a személy, akit a munkáltató keres.

Ha több céghez adtuk be jelentkezésünk, ráadásul különböző pozíciókat is szeretnénk megpályázni, önéletrajzunkat bátran specializáljuk, hiszen a különböző pozíciók más és más készségeket, képességeket, tapasztalatokat és speciális elvárásokat igényelnek. Ezért azokat a tanulmányainkat, tapasztalatainkat ajánlatos kihangsúlyozni, melyek kapcsolatban állhatnak a megcélzott munkával.

Mit kell tartalmaznia egy önéletrajznak és milyen írott és íratlan szabályokat kell szem előtt tartani?

A külalak:

Az önéletrajz külalakjánál is ajánlatos a sokat hangoztatott „a kevesebb több“ szabályt alkalmazni. A színes, kacifántos betűk között csak összezavarodik az olvasó, ezért célszerű fekete-fehérben gondolkodni. Kiemeléskor se használjunk színeket (pirosat, zöldet, rózsaszínt), éljünk inkább a félkövér, vagy dőlt betűkkel. A fotó kérdése szintén fontos pontja az önéletrajznak. Egy jó fényképpel megsokszorozhatjuk esélyünket az álláskeresés során, hiszen a munkáltató így vizuálisan is tudja személyhez kötni az önéletrajzot. Ha önéletrajzunkhoz fotót mellékelünk, törekedjünk arra, hogy profi minőségű, megfelelő környezetben készült fotó legyen. Egy rosszul kiválasztott képpel viszont ugyanígy jelentősen le is ronthatjuk esélyeinket. Ha csak olyan képet találunk magunkról, amelyen például épp a haverokkal kocsmázunk, vagy gyenge a kép minősége (homályos vagy pixeles), inkább ne csatoljunk semmit az önéletrajzunkhoz.

Iskolai végzettségek:

Az iskolai végzettségeket általában fordított időrendi sorrendben szokás felsorolni, tehát az utolsó végzettséggel érdemes kezdeni. Az általános iskolát viszont ma már csak különleges helyzetekben szokás megemlíteni.

Tipikus hibának számít, ha be nem fejezett iskolákkal és tanfolyamokkal bővítjük önéletrajzunkat. Ezzel ugyanis azt kockáztatjuk, hogy megbízhatatlannak, felületesnek gondolnak majd a munkaadók. A befejezett tanulmányok ezzel szemben jó fényt vetnek a jelentkezőkre.

Szakmai tapasztalatok:

Talán az önéletrajz legsarkalatosabb pontja, hiszen ezek a tényleges döntés legfőbb támpontjai. Éppen ezért erre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a CV készítésekor. Itt szintén célszerű fordított időrendi sorrendben haladva megadni a pozíció megnevezésével együtt az előző munkahelyeket. A pozíció megnevezésével ettől függetlenül akadhatnak még gondok, például ha olyan angol fogalmat tüntetünk fel, mely nem túl ismert, vagy egyedülinek számít a munkáltatónál. A munkakör megnevezése mellett írjuk be a konkrét feladatainkat is, tételesen. Ha több cégnél dolgoztunk ugyanabban a pozícióban, szintén beleeshetünk abba a csapdába, hogy az önéletrajzban ugyanazokat a feladatokat soroljuk fel. Érdemes ezért nagyobb hangsúlyt fektetni az eltérő feladatokra, vagy csak más megfogalmazásban tüntetni fel azokat. Persze túlzásba se kell esni a felsorolással: elég öt-hat különböző feladatot megemlíteni. Ha pedig sok munkahelyen dolgoztunk már életünk során, elég az utolsó ötöt megemlíteni, vagy pedig relevancia alapján válogatni közülük.

Egyéb ismeretek:

Az egyéb képességek között többek között a nyelvtudás, a számítástechnikai ismeretek, és a különböző tanfolyamokon szerzett képesítések kapnak helyet. Röviden akár a személyes tulajdonságainkról is beszámolhatunk ebben a bekezdésben. Továbbá hasznos, ha itt is inkább azokat a képességeinket részesítjük előnyben, amik a megpályázandó állás szempontjából előnyt jelenthetnek.

Összefoglalva:

A jó önéletrajzot a rendezettség jellemzi. Áttekinthető külalak, logikus tagolás, tömör, érthető és egyértelmű kifejezések alkotta mondatok. Lehetőleg kerüljük az egyedi szakszavakat és a túl sok idegen kifejezést. Emellett nyugodtan engedjük kicsit szabadjára kreativitásunkat és törekedjünk az egyediségre. Igyekezzünk úgy elkészíteni önéletrajzunkat, hogy már elsőre kitűnjön a többi közül, ezzel jelentősen növelhetjük esélyeinket a munkáltatónál. A komoly figyelemmel elkészített önéletrajzból a jelentkező precizitására és rendezettségére lehet következtetni.

 

Látogasson el Dokumentumtárunkba, ahonnan letöltheti Önéletrajz mintánkat. 

Megosztás
Küldés üzenetben

Tekintsd meg 

aktuális pályázatainkat

Jelentkezz az állásra