Otthonunk Komárom – Polgármesteri tájékoztató a fejlesztésekről, beruházásokról

Az utóbbi időszakban elnyert pályázatoknak és a város saját forrásainak köszönhetően közel 80 milliárd forint érkezik ezekben az években városunkba. Összességében elmondhatjuk, hogy nincs még egy ilyen kisváros sem hazánkban, sem Európában, amely ennyi fejlesztéshez jutna ilyen rövid időtávon belül, mint Komárom.

Mindezen fejlesztések és beruházások szimbóluma az új komáromi Duna-híd építése. Az átkelő olyan távlatokat nyit gazdaságilag, kulturálisan és társadalmilag, amelyek hosszú távon biztosítják városunk fejlődését. Az új híd az összetartozás, a barátság és a példamutatás jelképe is egyben! Városunk kulturális és turisztikai életének területén kiemelkedő jelentőségű a Csillag erőd felújítási programja. A komplexumba a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteménye költözik. Ugyanilyen kiemelt helyet foglal el a leendő Brigetio régészeti park és látogatóközpont megépítése a MOL városrészben, valamint a múzeum átköltöztetése a volt kombinát központi épületébe.

Örömteli, hogy ipari parkunkba sorra érkeznek az új befektetők, hiszen ez adja városunk anyagi biztonságát! Közülük is kiemelkedik a dél-koreai SK Innovation, amely hazánk legnagyobb zöldmezős beruházását hajtja végre. Mindezeken túl folyamatosan fejlesztjük a városunk út-, utca- és járdahálózatát. Közel 3 milliárd forintot fordítunk bölcsődéink, óvodáink, iskoláink, egészségügyi és szociális intézményeink felújítására, és jelentős forrásokkal támogatjuk a kórház, a rendőrség, a mentők- és a tűzoltóság, valamint a városban működő sport- és civil szervezetek munkáját.

 

Épül az új Duna-híd

2017 őszén Orbán Viktor, hazánk, és Robert Fico, Szlovákia korábbi miniszterelnöke közösen indították útnak az új komáromi Duna-híd projektet a Monostori erőd Dunai bástyájánál rendezett eseményen.

Dr. Molnár Attila polgármester az azóta eltelt időben többször is hangsúlyozta: az új átkelő olyan távlatokat nyit városunk életében gazdaságilag, kulturálisan és társadalmilag, amelyek hosszú távon biztosítják Komárom fejlődését.

 

Óriásberuházás az ipari parkban

A dél-koreai SK Innovation városunkban építi az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét. A hazánk legnagyobb zöldmezős beruházásában épülő gyáregység több ezer munkahelyet teremt.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta, hogy a gyár a város történelmének legnagyobb értékű és legnagyobb területű beruházását hajtja végre. A betelepülés az iparűzési adó szempontjából is rendkívül kedvező, hiszen így növekedhet az önkormányzat fejlesztésiberuházási mozgástere is. Ugyancsak idén érkezett az ipari parkba a svájci, járműalkatrész-gyártó Autoneum cégcsoport is.

 

Átadás előtt a Csillag erőd

Közel 7 milliárd forintos forrásból a Liget Projekt részeként új, impozáns kulturális és idegenforgalmi központot alakítanak ki a Csillag erődben.

A létesítmény oktatási és ismeretterjesztési feladatokat is ellát majd, de itt kap végleges elhelyezést a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteménye is. A létesítmény Közép-Európában egyedülálló attrakció lesz. Az ünnepélyes alapkőletételre tavaly június 22-én került sor. Az átadás jövőre várható.

 

Teljes energetikai korszerűsítés zajlott a Kultsárban

A munkálatok során a szakemberek elvégezték a homlokzat, a lábazat, valamint az edzőterem hőszigetelését, de sor került a csapadékvíz elleni szigetelés felújítására is, melynek keretében a lapostető is új réteget kapott.
A beruházás összértéke 160 millió Forint volt.

 

Véget ért a Komáromi Aprótalpak Bölcsőde felújítása

A több mint 300 millió forintból megvalósult projekt, a bölcsőde teljes energetikai korszerűsítését, és felújítását tette lehetővé.

Megújult az Aprótalpak bölcsőde 6, míg a Zsebibaba bölcsőde 2 csoportszobája, akadálymentes mosdót, kerékpár- és babakocsi- tárolót alakítottak ki a szakemberek. Megvalósult az épület homlokzatának hőszigetelése és a nyílászárók cseréje, valamint jutott forrás udvarrendezésre és játszóeszköz-beszerzésre is.

 

Új rekortán pályák épültek az iskolákban

Tavaly a Bozsik kapott új pályát, idén elsőként a Petőfi Sándor Általános Iskoláé készült el.

A közeljövőben a Feszty Árpád Általános Iskola és a Kultsár István Szakgimnázium is új pályát kap. További, a városi szabadtéri sport területét érintő fejlesztés, hogy az önkormányzat átadta a Rüdiger-tó partján épített futókört, ugyanitt elkészült a szabadtéri sportpark is, a volt laktanya területén pedig a grund futballpálya épül.

 

Megújultak az udvarok az óvodákban

A város szerepvállalásának köszönhetően megkezdődött az óvodák udvarainak és játszótereinek rendbetétele.

Ennek keretében megújult a Gesztenyés Óvoda teljes udvara, a felújítási munkálatok a többi városi intézményben is folytatódtak, így idén a Komáromi Szőnyi Színes Óvoda kapott új udvari játszóelemeket. A felújítás jelenleg a Csillag és a Kistáltos óvodákban zajlik. A többi intézmény udvara és játszótere a következő hónapok során szépül meg.

 

2018-as út- utca- és járdafelújítási program

Városunkban idén a következő infrastrukturális beruházások történtek:

 • az Asztalos Béla utca 4-14. mögötti járdaburkolatok felújítása – járdaépítés a zeneiskola bejárata és a Klapka György úti járda között
 • a Mártírok úti árkádsor teljes felújítása
 • bekötőutak, járdák építése a lakótömbök megközelítése érdekében a Korona utca 10., 12., 14. szám alatt, illetve a Klapka György út 46 / A, B, C épületnél.
 • figyelemfelkeltő lámpák kihelyezése a város több pontján a fő közlekedési útjaink mentén lévő gyalogátkelőhelyeknél
 • parkolóépítés a József Attila utcai tömbök előtt
 • 8 gépkocsiparkoló kialakítása az Aprótalpak bölcsőde tőszomszédságában a Kistemplom mögött
 • az Arany János utca végénél a szennyvízcsatorna gerincvezeték meghosszabbítása
 • csatornabekötés a Báthory utcában
 • víznyelők átépítése a Csillag lakótelepen, az Igmándi úton, a Bajcsy Zsilinszky, a Táncsics Mihály és a Térffy Gyula utcákban – parkolók kiépítése a Laktanya közben
 • – az I. világháború befejezésének 100. évfordulójának emlékére készült Trianon emlékharang és országzászló felavatása az Erzsébet híd lábánál
 • a köztemetőben a ravatalozó épületének felújítása, előtető építése
 • az I. világháborús hősi temető és környezetének rendbetétele, emlékpark kialakítása
 • járdaépítés az Iskola utcában
 • vízbekötés és járdaépítés a szőnyi temetőben
 • gyalogátkelőhely létesítése a Hősök terénél
 • buszöböl kialakítása a Mocsai úton, buszmegállók a Kossuth-, a Huszár-, az Erkel és a Zrínyi utcában
 • szőnyi járdák felújítása a Széchenyi -, a Szőnyi -, és a Petőfi utcában
 • sportpályakerítés építése a Bozsik József Általános Iskola mellett
 • aszfalburkolat építése a Kölcsey Ferenc utca meghosszabbításában
 • lokális csapadékvíz-elvezető rendszerek építése Koppánymonostoron
 • az Újszállási út burkolatfelújításának kivitelezése – a Bartók Béla utca felújítása
 • MOL lakótelepi park járdaépítése

A közeljövő fejlesztései

A Brigetio régészeti park és látogatóközpont megépítése

Az önkormányzat a Limes Világörökség Gondnokság által vezetett konzorcium tagjaként nyújtotta be támogatási kérelmét „A dunai limes magyarországi szakasza turisztikai fejlesztése” projektben a Brigetio régészeti park megépítésére. A látványrégészeti parkot a MOL városrészben alakítják ki. A fejlesztés célja a Dunai Limes világörökségi várományos helyszíneinek turisztikai fejlesztése. A munkák várhatóan 2020 végére fejeződnek be.

Új épületet kap a múzeum

A Komáromi Klapka György Múzeum a volt kombinát központi modernizált épületébe költözik. A létesítményben kap majd elhelyezést az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is.

Nonprofit szolgáltatóház és környezetének kialakítása

A Komáromi Tám-Pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény átköltöztetése a volt Raksped területén felépülő új, korszerű épületbe. A területen családbarát játszótér épül, továbbá új parkolók és zöldfelületek létesülnek.

A Komáromi Jókai Mór Gimnázium energetikai korszerűsítése

A felújítás célja, hogy a nyílászárók cseréjével, a hőszigeteléssel és a fűtési rendszer korszerűsítésével az épület energiafogyasztását minimalizáljuk, az oktatás feltételeit modernizáljuk.

Zöld város

Célja a Jókai ligetnek és környezetének, valamint a rendezvénytérnek és zöldkörnyezetének megszépítése.

Inkubátorház építése

A betelepülő ipari parki cégek számára alakítanánk ki egy modern épületet, irodákkal, tárgyalókkal, konferenciateremmel.

Interaktív tematikus játszótér létrehozása

A Jókai liget salakos pályájának átépítése után a helyszínen az észak-komáromi Öregvár elevenedik meg interakítv játszótér formájában.

Esély Otthon Program

A cél a városban élő fiatalok elhelyezkedésének, családalapításának segítése. A projektben sor kerül bérlakások felújítására, valamint a helyi letelepedést és a munkavállalást ösztönző támogatások nyújtására.

Geotermikus hőellátó rendszer kiépítése

A Brigetio Gyógyfürdő és a Városi Sportcsarnok fűtése geotermikus hőellátó-rendszer kiépítésével. Új termálkút fúrása a gyógyfürdő biztonságos és korszerű vízellátása érdekében.

A határon átnyúló közösségi közlekedési szolgáltatások javítása

Cél, hogy az Észak- és Dél-Komárom létesült buszjárat XXI. századi feltételek között működjön. Lehetőség van intelligens utastájékoztató rendszerek, online menetrendek, mobilalkalmazások, valamint elektromos busz beszerzésére.

Elektromos töltőállomások kialakítása

Két helyszínen: a Bem és a Czuczor utca sarkán, valamint a Corner Hotel parkolójában létesül elektromos töltőállomás

A határon átnyúló közösségi szolgáltatások javítása

A projekt keretében határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer épül ki, KOMBI néven.

A Felső- és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése

Jövő tavasztól üzemel a koppánymonostori Duna-parti szakaszon épült vízitúra-megállóhely.

A városi út-, utca-, járdaépítési és közvilágítás-bővítési program folytatása

Vízilabdacsarnok és tanuszoda építése

A Magyar Vízilabda Szövetség sportfejlesztési programjában lehetőség nyílik arra, hogy a Komárom Városi Sport Egyesület támogatási kérelmet nyújtson be egy vízilabdacsarnok és sportuszoda építésére. Az épület a Brigetio Gyógyfürdő területén helyezkedne el. A projekt elbírálás alatt áll!

Regionális népi kézműves alkotóház kialakítása

A volt szőnyi bikaistálló felújítása, kiállító- és bemutatóterekkel, oktatásra, képzésre, tanácsadásra alkalmas helyiségekkel. A projekt elbírálás alatt áll!

Megosztás
Küldés üzenetben

Tekintsd meg 

aktuális pályázatainkat

Jelentkezz az állásra