Hogyan viselkedjünk egy állásinterjún?

Habár az önéletrajz és a motivációs levél helyes elkészítése hatalmas pluszt jelenthet egy munka megpályázása során, (a legtöbb esetben) a végső döntés mégis csak az állásinterjút követően születik meg. A jelentkezési folyamat ezen fázisa ezért még bőven alkalmas arra, hogy egy szkeptikusabb pályáztatót sikerüljön meggyőznünk rátermettségünkről. De ugyanígy egy félresikerült interjúval el is tudjuk rettenteni attól, hogy ránk essen a választása, bármennyire is meggyőzte profin elkészített önéletrajzunk.

Az előző cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, melyek a leggyakrabban fordulnak elő az állásinterjúk során. Ahhoz viszont, hogy sikerrel vegyük a szerződés aláírása előtti utolsó akadályokat, nem elég csupán megjósolni a ránk váró kérdéseket, meg is kell győznünk a pályáztatót.

Mit vegyek fel?

Az első benyomás döntő. Éppen ezért fontos a megfelelő ruházat kiválasztása, amely mindenképp legyen elegáns. Férfiaknál ez lehet ing, nyakkendő, akár zakó vagy öltöny is, de a borotvált arc vagy ápolt arcszőrzet mindenképp ajánlott. Hölgyek esetében egy szoknya, blézer, blúz vagy kosztüm szintén tökéletes választás lehet. Arra azonban ügyelni kell, hogy semmiképp se legyen kihívó.

A megjelenés mellett az is fontos, hogy lélekben is felkészültek legyünk. Legyünk magabiztosak és vidámak. A közvetlenség, az önbizalom és a mosoly a leglényegesebbek, ezeket semmiképp se hagyjuk otthon.

Érkezhetünk hamarabb, de inkább pontosan és sose késve!

Ideális esetben legfeljebb 5 perccel a megbeszélt időpont előtt érdemes a helyszínre érkezni. Ha valami oknál fogva mégis korábban érkeznénk, nyugodtan várakozzunk az épület előtt, szellemüljünk át vagy használjuk ki ezt az időt arra, hogy mégegyszer átolvassuk önéletrajzunkat és motivációs levelünket.

Legyünk felkészülve egy kisebb „tömegre“ is

Van állásinterjú, ahol csak az igazgató, vagy az ügyvezető van jelen a megbeszélésen, míg máshol akár a leendő munkavállalók feltérképezésével megbízott HR menedzser, vagy egyéb vezető beosztású személyek is részt vehetnek az interjún. Így jobb, ha előzőleg ezzel is számolunk.

Mire figyeljünk az interjú közben?

Ahogyan két ugyanolyan személy, úgy nagy valószínűséggel két ugyanolyan állásinterjú sincs. A legtöbb interjúztatónál azonban az alábbi tippek igencsak hasznosak lehetnek.

Törekedjünk arra, hogy a pályáztató is kellemesen érezze magát

Bátran kezdeményezzünk beszélgetést. Alakítsunk ki kellemes hangulatot, legyünk közvetlenek, de ne legyünk tolakodóak. Kerüljük a hosszú hallgatásokat és a véget nem érő, hosszú körmondatokat. De mindenek előtt éreztessük vele, hogy értékeljük a lehetőséget, hogy ott lehetünk.

Ne izguljuk túl

Egy egészséges drukk persze természetes reakció, de igyekezzünk nem rágörcsölni és minél higgadtabbak maradni.

Tartsuk a szemkontaktust

A szemkontaktus kerülése introvertált személyiségre utalhat, valamint az érdeklődés hiányát is jelentheti. Ha többen ülnek bent az állásinterjún, ügyeljünk rá, hogy minden résztvevőre ugyanannyira nézzünk és ne csak a kérdezőre.

Csak az igazat mondjuk

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha hazudunk. A hazugságok előbb-utóbb kiderülnek, így nem ajánlatos bármit összehazudni csak azért, hogy megkaparintsuk az állást. Ha valamelyik feladatkör elvégzésével kapcsolatban nincs nagy tapasztalatunk, hazugság helyett inkább jegyezzük meg, hogy eddig más területeken szereztünk tapasztalatot, de nyitottak vagyunk a tanulásra.

Kerüljük a trágár beszédet és ne szidjuk az előző főnököt

A trágár szavakkal nagyon gyorsan alááshatjuk az intelligens ember látszatát, ezért SOHA ne használjunk obszcén szavakat. Ezt pedig hatványozottan vegyük figyelembe, amikor a korábbi vagy jelenlegi főnökről kérdeznek. Még ha akadtak is konfliktusok, igyekezzünk visszafogottan fogalmazni és inkább jó vagy semleges benyomást kelteni.

Kérdezzünk!

Az interjúk végén a legtöbbször elhangzik a „Van-e kérdése?” mondat a pályáztatótól. Bátran éljünk a lehetőséggel, hiszen ezáltal is jelezzük, érdekel minket a cég és a betölteni kívánt munkakör. Kérdéseink vonatkozhatnak a munkahelyi légkörre, szokásokra vagy akár a továbbképzési lehetőségekre.

Megosztás
Küldés üzenetben

Tekintsd meg 

aktuális pályázatainkat

Jelentkezz az állásra